neděle 2. května 2010

Výbava na Krutou hru

Nových zájemců o hraní Kruté hry je hodně, ale velká část z nich nechodí hrát s argumentem, že nemá dostatečnou výbavu. Těm, kteří si nechtějí výbavu půjčovat (opravdu není problém si výbavu půjčit na místě, jsme v tomhle velmi přístupní), by třeba mohl pomoct následující návod.

Takže jak se vybavit na Krutou hru? Záleží především na tom, jak moc vám vadí, že se do vás mlátí. Pokud jste zvyklí, stačí vám poměrně jednoduchý základ založený na přilbě a chráničích kloubů. Pokud se ovšem bojíte modřin a nechcete mít ani jednu, je potřeba se pořádně obrnit. Máte-li přebytečných tak patnáct tisíc korun, můžete si veškerou práci ušetřit koupí téhle výzbroje :-)
Pokud vám přijde hloupé utrácet podobným způsobem, můžete si podobnou výbavičku vyrobit sami (navíc, podomácku dělaná výstroj má ten správný PA feeling).

Před čím se vlastně v Kruté hře chráníte? Obecně jde říct, že před údery tupými předměty, případně před odřeninami při pádu na zem. Můžete použít části své výbavy na železné bitvy nebo larpy, ale vykašlete se na ochranu určenou proti řezům a bodům - speciálně pak kroužkové zbroje pak nechte rovnou doma. V ničem vám nepomůžou. Taky není nutné se chránit plechem. Mnohem lehčí plast a jiné podobné materiály bohatě postačí. Ideální je kombinace měkčených vrstev (vrstvená látka, molitan, pěnové plasty - karimatka) v kombinaci s tvrdými částmi - plast, guma, tvrdá kůže.

Pro inspiraci a materiál je dobré se poohlížet po výbavě určené ke sportování (hokej, americký fotbal apod.), motorismu (motorkářské a motokrosové věci), vojenské výbavě nebo jak už bylo zmíněno, lze použít i různé historické zbroje (vhodné jsou především prošívky).

Rozeberme si teď jednotlivé části těla od shora dolů.


Hlava:
Není asi nutné připomínat, že hlava je jedna z nejdůležitějších a nejcitlivějších částí těla a proto je nutné si jí chránit hodně dobře. V Kruté hře je to navíc hlavní zásahová plocha a většina útoků bude bez okolků směřovaná právě na ní. Přilba je jedna z mála věcí, které si pravděpodobně nevyrobíte sami, ale budete si přinejmenším základ kupovat. Ideální jsou přilby, které kryjí celý vršek hlavy (včetně temena a týlu) a zároveň počítají i s ochranou brady. Všechny ostatní přilby budete muset složitě modifikovat nebo s něčím kombinovat. U přileb, kde už není součástí nějaké hledí, je potřeba pořešit i ochranu obličeje. Zapomeňte na plexisklo! Bude se vám mlžit a také budete mít zatraceně málo vzduchu, až budete běhat sem a tam po hřišti.
Dobré je nepodceňovat i nějaké polstrování. Prvních pár ran vás přesvědčí, že je potřeba i nějak řešit otřesy hlavy a hlavně aby vám tvrdé části přilby nepřiléhaly těsně k hlavě - v takovém případě se rány přenáší rovnou na hlavu!

Levně přilby pořídíte především na Aukru, případně na blešácích (např. víkendové blešáky na Kolbenově, tam jsem většinu přileb sehnal zhruba za stovku).

Přilby s už vyřešeným hledím seženete především z oblasti sportu - hokejové a floorbalové přilby (brankářské) nebo přilby na americký fotbal jsou připravené přesně na to, co budete dělat, ale shání se pekelně blbě a jsou drahé! Vhodné jsou také různé přilby a masky na bojové sporty.




Nicméně hledí není zas tak těžké vyrobit, a proto se dají upravit i různé jiné přilby. Velmi populární jsou právě motorkářské a motokrosové přilby. Stačí sundat plexisklo a nahradit ho mřížkou. Ta se dá vytvořit různými způsoby: zkřížené železné tyčky, vydrátování, pevný vývaz provazem, pletivo na ploty, rošt z grilu nebo si prostě koupit komplet hokejovou mřížku za 250,- :-)
Při tvorbě hledí myslete na několik věcí:
* Mělo by vydržet přímý a silný úder. Pokud vám po první ráně vletí smršť třísek do obličeje, případě z hledí budou po pár ranách trčet dráty, které vám potrhají obličej, asi jste udělali něco špatně...
* V oblasti očí je dobré mít volno nebo větší oka ať máte lepší výhled. Orientace je v Kruté hře důležitá.
* Je dobré mít v pletivu tak velké mezery abyste se zvládli podrbat na nose nebo si otřít pot, který vám stéká do očí...
* Vše by mělo držet pevně na svém místě a nemělo by se to hýbat. Pokud máte nějaké díly sundavací je potřeba mít upevnění bytelné. Zároveň ale i rychle sundavací a nandavací, ať nezdržujte hru neustálými úpravami své přilby.

A ještě jedna věc: ochrana hlavy by měla být kompletní. Pokud bojujete bez chráněné hlavy nebo obličeje, nejen že ohrožujete sami sebe, ale i kazíte hru ostatním, protože musí dávat pozor, kam vás bijí!



Krk:
Je vyloženě šokující, jak někteří hráči podceňují ochranu krku. Přitom rána do ohryzku může být dost nebezpečná! Berte na vědomí, že při otáčení hlavy vám ani přilba s krytou bradou krk nijak nechrání. Časté údery do hlavy jsou také dost velkou zátěží na krční svaly.
Je proto vhodné mít na krku nějaký tužší díl, který vám chrání aspoň ohryzek, ale dobré je mít kompletní límec, který vám krk celkově zpevňuje a brání například příliš velkému záklonu hlavy (podobné ochrany jsou součástí páteřáků a bund na motorky). Zde můžu jen doporučit zkoušet a testovat.

Pokud chcete být důslední, není špatné posilovat krční svaly. Zde si dovolím citovat znalce Gruma:
Krk zezadu jsou vršky trapéz, takže ve stoje, něco do rukou svěšených podél těla a tahat ramena nahoru (jako když krčíš, že nevíš:)), dobrý je u toho nemít svěšenou hlavu, naopak při pohybu ramen nahoru ji lehce zaklánět - kde to tahá, poznáš.
Doporučuju obouruční činku, protože si pak tyčí přejíždíš přesně přes šulina, takže dva v jednom.
Zepředu krku se to dělá blbě, ale naštěstí není nutný to zas extra cvičit - vleže přitahuješ bradu k hrudníku (kupodivu), silově to ale znamená dát si přes čelo pásek se závažím.



Ramena:
Ramena není úplně nutné si chránit, ale ochrana potěší, protože většina ran, které vás zasáhnou jinam než do hlavy, je právě do ramen. U většiny zbrojí jsou ramena součástí ochrany těla. Řešit je nějak sólo je poměrně zbytečné, pokud takovou zbroj máte. Při vytváření ramen je opět nutné zkoušet, zkoušet a zkoušet. Ramena musí být totiž hodně pohyblivá, a pokud jejich ochranu vymyslíte špatně, zjistíte, že nemůžete hýbat rukama.


Trup:
Chránit si trup opět není úplně nutné, ale při pádech na zem a všeobecném postrkování ochranu opravdu oceníte. Speciálně pak ochranu trupu ocení Quickové, kteří jsou snadným cílem.

Variant jak se chránit je spousta. Buď můžete zvolit už nějakou hotovou možnost, nebo kombinovat materiály a díly a vytvořit něco vlastního. Za defakto hotové se dají považovat například různé kožené bundy z tuhé kůže (křiváky, motorkářské bundy - některé v sobě mají i chrániče loktů a ramen), prošívky, hokejové a jiné sportovní zbroje. Dobrý základ jsou také různé vojenské neprůstřelné vesty, ale je to trochu zbytečná investice, pokud byste si je chtěli pořizovat jen kvůli Kruté hře.



Dobré základy, které ale bude nutné nějak upravit, jsou pak různé ramenní chrániče, páteřáky, případně můžete rozkuchat svůj batoh apod. Můžete také prostě našívat různé díly na bundy, vaťáky, mikiny a jiné oděvy. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, je třeba myslet na pohyblivost rukou. Tedy dost volnosti v oblasti podpaží a ramen. Vesty bez rukávů jsou ideální. Dobrými materiály pro tvoření takových vest mohou být různé koberce, guma (podlážky z aut, duše, na tvrdší kusy pak kusy pneumatik), různé rohože, tuhá kůže, plastové díly (poklice od aut, rozebrané krabice a přepravky...) a určitě spousta dalších materiálů, které dokáže kreativní člověk využít.


Paže, lokty a předloktí:
Pokud budete chtít hýbat rukama, asi jakoukoliv speciální ochranu paží vzdáte. Alespoň mé pokusy v této oblasti nedopadly dobře. Zbroje s rukávy mají prostě výhodu. Ve skutečnosti více ran ale dostanete do předloktí, loktů a ramen. Lokty si velmi snadno uchráníte připínacími chrániči na sportování (inline brusle, skate apod..), které se dají sehnat takřka kdekoliv a stojí něco kolem 60 korun (oba dohromady)

Co se dost vyplatí jsou chrániče předloktí. Při hře se totiž dost lidí chrání rukama a tak do nich dostává dost ran. Můžete použít různé nátepníky nebo improvizovat s podobnými materiály jako u zbroje na trup. Dejte si pozor na pohyblivost loktů a zápěstí. Dobrým zapínám je suchý zip na gumě. Pro větší pohodlnost a rychlost při oblékání můžete spojit chrániče předloktí s chrániči loktů. S pohyblivostí by to nemělo dělat žádné dramatické změny. Na ochranu předloktí lze použít i chrániče určené původně na ochranu holení. Buď vám padnou tak jak jsou nebo stačí drobné úpravy.

Rukavice:
Rukavice jsou jednou z nejdůležitějších částí výbavy. Chrání vám jednak křehké klouby prstů, druhak vás chrání před odřením při pádech na zem nebo zvedání sebe nebo předmětů ze země. Pokud si chcete koupit hotové rukavice, zaměřte se na motorkářské nebo motokrosové. Obvykle poskytují dost pohyblivosti zároveň s ochranou kloubů. Nejlevnější vyjdou zhruba na 200-400Kč, ale ty skutečně kvalitní vyjdou spíše přes tisícovku. Opět doporučuji Aukro. Dobré, ale s menší ochranou kloubů, jsou brankářské rukavice. Použít samozřejmě můžete i černé svářečské rukavice ze silné kůže, ale ty už nejsou tak obratné. Použitelné jsou i některé lyžařské rukavice, ale u těch si dejte pozor, jestli více než před údery nechrání jen před zimou. Naducaný vatelín zašitý v šusťáku vás neuchrání vůbec. Někdo mi ukazoval hokejové rukavice, ale myslím, že nebyly moc obratné.
Nejlevněji asi vyjde koupit si nějaké laciné rukavice a pošít či polepit je gumou nebo dalšími vrstvami látky. Dejte si pozor, aby po takovém zákroku šla rukavice zatnout v pěst.



Nohy:
Při pokusech ochranu stehen asi opět narazíte na problém s pohyblivostí. A pak možná zjistíte, že je to i zbytečné. Pokud i tak máte zájem si tyto partie chránit, doporučuji to řešit delšími suknicemi zbrojí, které vám chrání trup.
Co se vám ale vyplatí je ochrana zadku, na který si budete sedat a padat během hry opravdu často.

Naprostou nutností jsou pak chrániče kolen. Prodávají se různé a tady asi nemá smysl vyrábět si vlastní. Ty nejtriviálnější na sucháč vyjdou opět něco pod kilo a seženete je všude. Ne všechny ale drží tak dobře. Pokud jste zvažovali ochranu holení (která je vám vesměs na nic) tak se hodně vyplatí mít ji spojenou právě s ochranou kolen. Takhle jsou zařízené například hokejové chrániče. Má to tu výhodu, že chrániče vám z kolen nesjíždějí dolů.

A to je asi tak vše, co mimo zbraně potřebujete na Krutou hru. Zbraň vám někdo na místě půjčí :-). Popřípadě o zbraních bude nějaký další článek.


.

3 komentáře:

  1. Viktor teď našel skvělou výbavu pětkrát levnější než je ta policejní!

    http://www.worker-moto.cz/1321/chranice-tela-worker-yd-0162

    OdpovědětVymazat
  2. Asi nejvhodnější ochrana hlavy, co se vyrábí (ale asi ne moc dobře shání, tak spoň pro inspiraci), jsou IMHO přilby na kontaktní trénink filipínské escrimy/arnis/kali - "takové-to-rychlé-mlácení-se-dvěma-klackama" (poučená část veřejnosti promine zjednodušující popis pro nepoučené :) ). Jedna taková je třeba zde: http://www.iisports.com/product.asp?s=iispaintball&pf_id=PS4003A&dept_id=2302, snad je odkaz funkční, kdyby ne, pan Google poradí, hledejte třeba Kali Sparring Headgear Armor

    OdpovědětVymazat