sobota 29. srpna 2009

Mystika

Chcete slyšet příběh? Povím vám jeden. O strážci Šumavy. Říká se, že přejít Šumavu prostě nejde. Prý jí hlídá mocný duch, který po nocích napadá tábory karavan. Prý nemá vůbec tělo a vznáší se kousek nad zemí. Místo očí má prázdné důlky. Pistolí ho nezastavíte, protože kulky projdou skrz. Zabíjí dotykem nebo stačí i pohlédnout mu do očí. To vám přivodí při nejměnším šílenství, ale spíše zaklepete patama. Někteří lidi z jihu říkají, že strážců je víc. Že strážcem se stane každý kdo se utopí v tamních bažinách. A že takových lidí není málo! Jednou prý bude strážců tolik, že jim nebudou stačit hory a sejdou i dolů po úpatích. To bude pro nás hodně špatná doba! Lidi z jihu ti taky poví, že jestli chceš projít Šumavou, musíš jí projít za jediný den. Ve dne totiž strážci spí a nechají živé lidi na pokoji.
Nezdá se vám to? Kecáte! Jinak byste nebyli tak vyjevení! Věříte tomu stejně jako já a to jste ani nemuseli vidět to co já! Pár lidí co se pokusilo přejít Šumavu jsem potkal. Neřekl bych, že to byli zrovna šťastlivci. Někteří mi řekli, že strážce viděli. Ty ostatní nemuseli říkat nic. Bylo to naprosto jasný! Já na strážce věřím! A k Šumavě se v životě nepřiblížím, to teda ne!

V době po Pádu žijí lidé mnohem primitivnější život. Informovanost je nízká, věda žádná a pověrčivost veliká. Mnoho lidí vidí příčinu Pádu v Technologiích a tak se odklomnila zpět k přírodě nebo různým vírám. Ať už předpádovým nebo úplně novým. V takovém prostředí není těžké lecčemu uvěřit. Nebo možná není těžké tomu uvěřit, protože je to opravdové?

Jisté je, že nejedna osada věří v duchy, mnoho příběhů obsahuje různé neuvěřitelné jevy a kdejaký hrdina je prý obdařen nepřirozenou mocí. Obecně se věří, že nadpřirozenou mocí jsou obdaření Hledači. Někdo to zpochybňuje, ale je nesporné, že ve svém umění se vyznají a vesměs jim funguje. Což je pro život v Pádem vzniklých pustinách nesmírně důležité. V mnoha osadách jsou jakékoliv prohřešky proti Hledačům, vnímány jako těžký zločin.

Je to evoluce? Návrat k přírodě či vzestup magie? Nikdo neví a nikoho to nezajímá. Pro lidi ve světě po Pádu je mystika úplně přirozená.

Tento příspěvek byl publikován dne 29. 2. 2008

Žádné komentáře:

Okomentovat